Γεώργιος και Χριστόδουλος Δουρούτης

Οι αδελφοί Γεώργιος και Χριστόδουλος Δουρούτης, γιοι του Ιωάννη, έμποροι του τέλους του 18ου αιώνα, είχαν εμπορικές δραστηριότητες στα Ιωάννινα και την Ιταλία. Ο Γεώργιος Δουρούτης (Καλαρρύτες 1770 – Αγκώνα 1836) παντρεύτηκε την Ελένη Θεοδώρου Παράσχη το 1798. Στους Καλαρρύτες γεννήθηκαν οι τρεις γιοι του, Ιωάννης (1798 – Αγκώνα 1852), Κωνσταντίνος (1809 – Αθήνα 1878) και Αθανάσιος (1816 – Αθήνα 1901). Η εμπορική διασπορά της οικογένειας οδήγησε τον Γεώργιο στην Αγκώνα το 1793 και τον αδελφό του Χριστόδουλο στην Τεργέστη. Το δίκτυο των εμπορικών του συνεργατών ξεκίνησε από τη Βενετία με τον Γεώργιο Τουρτούρη, το Λιβόρνο με τους Μπαχώμη – Παράσχη οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι εκεί από το 1760 και την Τεργέστη. Στην Ελληνική παροικία της Αγκώνας οι Δουρούτη εμπορεύονται κυρίως το μάλλινο ύφασμα από την πατρίδα.

Σύνηθες δρομολόγιο των εμπορικών τους διαδρομών είναι Καλαρρύτες – Ιωάννινα – Κέρκυρα – Αγκώνα. Οι δραστηριότητες που ανέπτυξαν κινούνται σε πολιτικό – κοινωνικό και εμπορικό επίπεδο. Πολιτικό με τις επαφές τους κατά την επανάσταση του 1821 και τη σχέση τους με τον Καποδίστρια, τον Όθωνα και άλλους πολιτικούς. Οικονομικό με τις εμπορικές τους συναλλαγές. Η ηγετική φυσιογνωμία του Γ. Δουρούτη στην κοινότητα της Αγκώνας επισφραγίσθηκε το 1833 με τον διορισμό του ως πρόξενου του Ελληνικού βασιλείου.

Το 1825 αποτελεί τομή για τις εμπορικές δραστηριότητες της οικογένειας. Ο Ιωάννης Δουρούτης παραμένει στην Αγκώνα με τον πατέρα του, ο Κωνσταντίνος μεταβαίνει στην Κέρκυρα και αργότερα στην Αθήνα, όπου τον ακολούθησε και ο Αθανάσιος. Ο Κωνσταντίνος χρηματοδότησε με κεφάλαια που προέρχονταν και από την πατρογονική κτηματική περιουσία στα Ιωάννινα την κατασκευή του Μεταξουργείου στην Αθήνα (γνωστή η πλατεία Μεταξουργείου). Στην κτηματική έκταση που αναφέρθηκε παραπάνω, η οποία ονομάζεται Δουρούτη, βρίσκονται σήμερα τα κτίρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Χριστόδουλος Πρινάρης, μεγαλέμπορος στην Ιταλία, πρέπει να ανήκε στην πρώτη καλαρρυτινή διασπορά. Η οικογένεια ήταν εγκατεστημένη στο Σαν Σεβέρο, μια εύφορη αγροτική περιοχή της Απουλίας, όπου κατείχε και έγγειο ιδιοκτησία. Ήταν έφορος της Φιλικής Εταιρίας στην Ιταλία και κατήχησε ο ίδιος τον Νικόλαο και Δημήτριο Πρινάρη το 1819. Την κόρη του Σωσάνη παντρεύτηκε ο Ιωάννης, πρωτότοκος γιος του Γεωργίου Δουρούτη.

Τα υπόλοιπα ονόματα που αναγράφονται στη μαρμάρινη στήλη της πλατείας του χωριού, εμπεριέχονται σε καταλόγους ατόμων που μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s