Πινακοθήκη στα μετάξια

Της Φωτεινής Μπάρκα, Ελευθεροτυπία – 31/01/2008

Ένας εικαστικός θησαυρός 4.000 έργων είναι έτοιμος να μετακομίσει. Η Δημοτική Πινακοθήκη, ο πιο δραστήριος, ίσως, πολιτιστικός φορέας του Δήμου Αθηναίων, θα αποκτήσει σε ένα χρόνο νέα υπερσύγχρονη στέγη. Από το νεοκλασικό κτίριο της οδού Πειραιώς 51, «χώρο εξαίρετο, αλλά περιορισμένο», θα βρεθεί στην καρδιά του Μεταξουργείου, στην πλατεία Αυδή, στο διατηρητέο εργοστάσιο μετάξης του Α. Δουρούτη. Μαζί της θα στεγαστεί και η υπερσύγχρονη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του δήμου, διαθέσιμη κι αυτή δωρεάν σε κάθε πολίτη.
  

Αυτή, θα είναι η μελλοντική εμφάνιση της Δημοτικής Πινακοθήκης στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο

Τι σημαίνει όμως η μετεστέγαση για την Πινακοθήκη, που συμπληρώνει φέτος 85 χρόνια ζωής, τα τελευταία 25 από αυτά στην οδό Πειραιώς; «Δεν είμαστε, απλώς, ένας εκθεσιακός χώρος», ξεκαθαρίζει η έφορος της πινακοθήκης, Νέλλη Κυριαζή, η γυναίκα που έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με τον χώρο, καθώς βρίσκεται εκεί από το 1977.«Ο περιορισμένος χώρος δεν μας επέτρεπε να δείχνουμε ταυτόχρονα τις μόνιμες συλλογές μας και τις περιοδικές εκθέσεις. Και ο εικαστικός φορέας του πρώτου δήμου της χώρας θα πρέπει να δείχνει την πολιτιστική του περιουσία», τονίζει.Κάτι που θα επιτραπεί στα 1.100 τ.μ. του νέου χώρου (από τα 600 τ.μ. της οδού Πειραιώς), αν και πάλι όχι στον βαθμό που η Νέλλη Κυριαζή θεωρεί ιδεατή κατάσταση. Και στο Μεταξουργείο οι μόνιμες συλλογές θα εναλλάσσονται, τουλάχιστον όμως εκεί θα συνομιλούν με τις περιοδικές εκθέσεις.

  

Το υπό αναπαλαίωση κτίριο Δουρούτη, που θα στεγάσει εκτός από την Πινακοθήκη και υπερσύγχρονη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη

«Εξ αρχής δεν ήταν το εικαστικό γεγονός αυτοσκοπός μας. Δεν επιθυμούσαμε κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια έκθεση, να τελειώνει και η σταδιοδρομία της. Οι εκθέσεις μας ταξιδεύουν πάντα σε άλλους δήμους της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό». Γι’ αυτό και θεωρεί σημαντικότερη κατάκτηση της μετεστέγασης την πλήρη ανάπτυξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της πινακοθήκης, τα οποία προσφέρονται στο κοινό δωρεάν.«Κάθε χρόνο περνούν από την πινακοθήκη 9.000 με 10.000 παιδιά, προσχολικής ηλικίας μέχρι μαθητές Λυκείου. Η εικαστική εκπαίδευση είναι ένας από τους βασικούς στόχους λειτουργίας μας. Αλλά θέλει τον χώρο της. Απαιτεί κατάλληλες αποθήκες για το εποπτικό υλικό, αλλά και για την ηλεκτρονική υποδομή. Το νέο κτίριο θα παρέχει τη δυνατότητα σωστής στέγασης των προγραμμάτων».Επιπλέον, θα αναπτυχθούν στον χώρο που τους αξίζει και τα εργαστήρια συντήρησης, ενώ η πινακοθήκη θα αποκτήσει χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων, αποθήκες (επισκέψιμες για τους μελετητές) «που συνάδουν με τη μουσειακή δεοντολογία», καφέ, ενώ αξιοποιήσιμος θα είναι και ο υπαίθριος χώρος.

  

«Το μοντέλο και το είδωλό του», έργο του Περικλή Βυζάντιου, ένα μόνο από τα 4.000 έργα της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων

Οι συλλογέςΣήμερα οι συλλογές της πινακοθήκης είναι όλες αρχειοθετημένες και ψηφιακά καταγεγραμμένες. Περιλαμβάνουν έργα Ελλήνων δημιουργών από τα μέσα του 19ου αιώνα (Προσαλέντης, Ξυδιάς, Ιακωβίδης, Νίκος Λύτρας, Βικάτος, Παρθένης, Ροϊλός, Κόντογλου, Μπουζιάνης, Γουναρόπουλος κ.ά.) έως τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα (Φασιανός, Χαραλάμπους, Τρανός, Μαράβας κ.ά.).Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συλλογή έργων της γενιάς του ’30 ( Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νικολάου, Στέρης, Εγγονόπουλος, Σπυρόπουλος, Μόραλης κ.ά.), ενώ εξαιρετική στο είδος της είναι η συλλογή της χαρακτικής (Κογεβίνας, Γραμματόπουλος, Κεφαλληνός, Βάσω Κατράκη, Τάσσος κ.ά.). Ισχνή είναι η συλλογή γλυπτικής, που περιορίζεται σε προτομές.Αγορές έργων γίνονται, «αλλά όχι με τον τρόπο που θα επιθυμούσα. Οι αγορές πιο πολύ είναι περιστασιακές. Δεν υπάρχει ένα πλαίσιο προαποφασισμένο για το ποιοι μας λείπουν και ποιους πρέπει να αγοράσουμε. Είναι ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί, αν και αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζονται πολλά χρήματα. Πρέπει και ο δήμος κάποια στιγμή να ιεραρχήσει τις ανάγκες του».Η πινακοθήκη δεν έχει δικό της προϋπολογισμό. Εντάσσεται στον προϋπολογισμό του Πολιτισμικού Οργανισμού, στον οποίο και διοικητικά ανήκει. Ωστόσο «οσάκις βγάζω το μπάτζετ μιας έκθεσης δεν υπάρχει ποτέ αντίρρηση. Μου δίνουν πάντα όσα χρειάζομαι», λέει η Νέλλη Κυριαζή με ικανοποίηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s