Βιοτεχνίες και νεοκλασικά τα υλικά για το ελληνικό «Σόχο»

Του Β.Σ. Κανέλλη από το Έθνος

Το down town της Αθήνας, οι περιοχές πέριξ της πλατείας Ομονοίας, ξαφνικά ετοιμάζονται να γίνουν τα νέα… Κολωνάκια της πρωτεύουσας με πανάκριβες μονοκατοικίες, ανακαινισμένα νεοκλασικά αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σπίτια τύπου… loft.

Μεταξουργείο, Κολωνός, Γκάζι, Κεραμεικός, Ψυρρή, Βοτανικός αλλά και οι παραδοσιακές αγορές του Θησείου, των Ανω Πετραλώνων, του Κουκακίου και οι περιοχές με θέα την Ακρόπολη θα συγκροτούν σε λίγα χρόνια το ελληνικό «Σόχο», αντίστοιχο αυτού της Νέας Υόρκης.

  

Βιοτεχνίες και νεοκλασικά τα υλικά για το ελληνικό «Σόχο»

Ειδικά για το Μεταξουργείο, η πρόσφατη απόφαση απομάκρυνσης των οχλουσών δραστηριοτήτων (συνεργεία κ.λπ.) ανοίγει τον δρόμο για τη ριζική μεταμόρφωση από την παλαιά γειτονιά με τις βιοτεχνίες μεταξιού σε ένα σύγχρονο προάστιο με ακριβά σπίτια, καταστήματα και εστιατόρια.

Στη διετία
Η νέα τάση για αγορά ή ενοικίαση σπιτιού κάτω από την Ομόνοια ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, αλλά έχει κορυφωθεί την τελευταία διετία, με αιχμή την κατασκευή των περίφημων αμερικανικών lofts, δηλαδή τη μετατροπή σε κατοικίες πρώην βιοτεχνικών και επαγγελματικών χώρων.

Τι είναι αυτά; Πρόκειται για παλαιές βιοτεχνίες, επαγγελματικοί και βιομηχανικοί χώροι με χοντρούς τοίχους και ενιαίες κατασκευές που μπορούν να μετατραπούν σε μονοκατοικίες.

Οταν οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε μεγάλο ύψος απαραίτητες είναι οι μεγάλες τζαμαρίες για απρόσκοπτη θέα.

Τα lofts που διατίθενται αυτή την εποχή είναι κατά βάση 80 έως 150 τ.μ., ενώ σπανίζουν οι μεγαλύτεροι χώροι επειδή δεν είναι συμφέρουσα η ανακατασκευή.

Τύπου loft είναι και πολλά οροφοδιαμερίσματα σε ρετιρέ, τα οποία ανακαινίζονται και μετατρέπονται σε ενιαίους χώρους με ένα ή δύο επιπλέον δωμάτια. Επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη για lofts, τελευταία παρατηρείται σημαντική αύξηση των τιμών, αλλά και στροφή των εργολάβων της περιοχής στην κατασκευή ακόμη και συγκροτημάτων με τέτοια σπίτια.

Παραδείγματος χάριν τέτοιο συγκρότημα χτίζεται στην οδό Πειραιώς σε παλαιό βιομηχανικό κτίριο, το οποίο θα μετατραπεί σε 20 lofts από 80 μέχρι 230 τ.μ.

Μια άλλη τάση στο «Σόχο» της Αθήνας είναι η ανακαίνιση νεοκλασικών μονοκατοικιών, που είναι επιφάνειας άνω των 200 τ.μ. Απευθύνονται στους έχοντες, αφού η αγορά και η ανακατασκευή μπορεί να ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ.

Οπως επισημαίνουν ειδικοί της αγοράς, η μεταμόρφωση ενός παλαιού σπιτιού μπορεί να κοστίσει πάνω από 1.000 ευρώ/τ.μ., ειδικά αν μείνουν πολλά παραδοσιακά στοιχεία της οικοδομής (γύψινες επιφάνειες, μπαλκόνια με σμιλευτές κολόνες, γείσα, ακροκέραμα κ.λπ.).

Προσφορά
Μεγάλη προσφορά σε μονοκατοικίες και νεόδμητες μεζονέτες υπάρχει τόσο στο Μεταξουργείο όσο και σε Γκάζι και Κεραμεικό, ενώ στην περιοχή του Βοτανικού αναμένεται να γίνει το μεγάλο «μπαμ» στις αγοραπωλησίες ακινήτων όταν στηθούν τα πρώτα εργοτάξια για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αλλά και τα έργα ανάπλασης του Ελαιώνα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζει και η επαγγελματική στέγη, τόσο για γραφεία όσο και για ισόγεια ακίνητα, που μπορούν να μετατραπούν σε εστιατόρια, μπαράκια ή άλλα καταστήματα.

Το Γκάζι έχει γίνει το must της νυχτερινής διασκέδασης, ενώ η περιοχή του Ψυρρή είναι ένας από τους πιο ζωντανούς χώρους της Αθήνας, αν και παρουσιάζει σημάδια κορεσμού.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Παραδείγματα ακινήτων που πωλούνται στο ελληνικό «Σόχο»

Γκάζι: Διατηρητέα μονοκατοικία 180 τ.μ. σε δύο επίπεδα πωλείται 500.000 ευρώ.

Γκάζι: Loft επιφανείας 82 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένο πωλείται 260.000 ευρώ.

Βοτανικός: Ρετιρέ οροφοδιαμέρισμα 103 τ.μ. σε νεόδμητη πολυκατοικία με θέα στην Ακρόπολη κοστίζει 220.000 ευρώ.

Κεραμεικός: Μονοκατοικία 180 τ.μ. σε οικόπεδο 155 τ.μ. κοστίζει 410.000 ευρώ.

Κολωνός: Ρετιρέ 137 τ.μ. με θέα στην Ακρόπολη πωλείται 195.000 ευρώ.

Κολωνός: Μεζονέτα 200 τ.μ. νεόδμητη κοστίζει μόλις 270.000 ευρώ.

Μεταξουργείο: Loft 70 τ.μ. κοστίζει 180.000.

Μεταξουργείο: Διατηρητέα μονοκατοικία 360 τ.μ. κοστίζει 800.000 ευρώ.

Σπίτια τύπου loft
Παλαιές βιοτεχνίες, επαγγελματικοί και βιομηχανικοί χώροι με χοντρούς τοίχους και ενιαίες κατασκευές μετατρέπονται σε μονοκατοικίες, κατά κύριο λόγο, με ένα μεγάλο δωμάτιο, στο οποίο μπορεί να υπάρχει μαζί η κουζίνα και το σαλόνι, ενώ συνήθως δημιουργείται ένα πατάρι που χρησιμοποιείται για κρεβατοκάμαρα. Είναι ψηλοτάβανο, έχει τζάκι, ενώ όταν βρίσκεται σε μεγάλο ύψος περικλείεται από μεγάλες τζαμαρίες για απρόσκοπτη θέα.

Εγινε μόδα
Πριν από λίγα χρόνια, καλλιτέχνες κυρίως αναζητούσαν φθηνούς χώρους δημιουργίας σε παλιά σπίτια και ερειπωμένες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και τους ανακαίνιζαν. Στη συνέχεια η αναβάθμιση μιας περιοχής έγινε μόδα και έτσι φτάσαμε σήμερα σπίτια, για παράδειγμα στο «φτωχό» Μεταξουργείο, να πωλούνται πάνω από 4.000 ευρώ/τ.μ. Ειδικότερα οι περιοχές με θέα την Ακρόπολη εκτιμάται ότι θα συγκροτούν σε λίγα χρόνια το ελληνικό «Σόχο», αντίστοιχο αυτού της Νέας Υόρκης.

5.000 ΕΥΡΩ ΤΟ Τ.Μ.
Θησείο και Κουκάκι οι «χρυσές» γειτονιές

Στο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που αγοράζουν lofts ή μονοκατοικίες και μετακομίζουν στο κέντρο της πόλης, η απάντηση είναι απλή:

  • Είναι κατ’ αρχάς καλλιτέχνες από όλους τους τομείς, οι οποίοι «στήνουν» εκεί τον τόπο κατοικίας τους σε συνδυασμό με ατελιέ.
  • Είναι στελέχη επιχειρήσεων που εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας και θέλουν έναν όμορφο χώρο κοντά στο γραφείο τους.
  • Είναι, τέλος, ζευγάρια με οικονομική άνεση που θέλουν να ζήσουν την «ένταση» του down town και της νυκτερινής διασκέδασης στο Γκάζι και στου Ψυρρή.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι πρόλαβαν προ δεκαετίας να αποκτήσουν σπίτι στις παραπάνω περιοχές, το πήραν σε τιμή ευκαιρίας. Σήμερα η μόδα αυτή είναι για πολύ χοντρά πορτοφόλια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και φθηνές κατοικίες. Για παράδειγμα, πωλείται σήμερα loft 80 τ.μ. στο Μεταξουργείο αντί 185.000 ευρώ, δηλαδή 2.300 ευρώ/τ.μ. όταν στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος είναι γύρω στα 3.500-4.000 ευρώ, ανάλογα με τη θέα και την κατάσταση του ακινήτου.

Δύο περιοχές, το Κουκάκι και το Θησείο, που έχουν «μπαλκόνι» προς την Ακρόπολη, είναι σήμερα από τις ακριβότερες γειτονιές της Ελλάδας. Τα σπίτια που βγαίνουν στην αγορά προς πώληση είναι ελάχιστα και γίνονται ανάρπαστα, αν και κοστίζουν μια περιουσία. Εχουν ακουστεί στα μεσιτικά γραφεία ποσά της τάξης των 10 εκατ. ευρώ και άνω για μονοκατοικίες με θέα στον Ιερό Βράχο, ενώ και τα διαμερίσματα κοστίζουν πάνω από 5.000 ευρώ/τ.μ.

Οι πιο φθηνές περιοχές είναι ο Κολωνός και το Μεταξουργείο, με τις τιμές των νεόδμητων να κυμαίνονται από 2.200 έως 3.500 ευρώ/τ.μ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s