«Μετανάστευση» από το κέντρο στα δυτικά προάστια

Της Γεωργίας Λινάρδου, στην Ελευθεροτυπία.

Συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Αθήνα θεωρείται μία από τις πόλεις όπου οι περιοχές «γκέτο» αναπτύσσονται ραγδαία. Η εποχή της Κουμουνδούρου με τους Κούρδους και του Πεδίου του Αρεως με τους Αφγανούς έχει παρέλθει. Σήμερα πλέον, σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, όλοι μαζί οι μη έχοντες στον ήλιο μοίρα στοιβάζονται κατά δεκάδες σε ελάχιστα τετραγωνικά…
*«Δεν μπορούμε να μιλάμε για πολύχρωμη φτώχεια ή πολύχρωμη υπόταξη ή πολύχρωμα γκέτο. Φαίνεται, όμως, ότι ίσως μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για πολύχρωμη στέρηση, αναφερόμενοι ακριβώς στην εθνοτική μείξη των πληθυσμών σε περιοχές με παλαιό στεγαστικό απόθεμα και υψηλή πυκνοκατοίκηση», επισημαίνει στη μελέτη του «Διαχωρισμός των μεταναστών και στεγαστικές ανισότητες στην Αθήνα» ο Β. Π. Αράπογλου από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

*Ο ερευνητής διαπιστώνει πως: «Η ίδια η πόλη δομείται από αλλεπάλληλα μεταναστευτικά ρεύματα που «εισβάλλουν» και «διαδέχονται» το ένα το άλλο, ξεκινώντας από φωλιές υποδοχής στο κέντρο της, ενδιάμεσες μεταβατικές ζώνες και τελική εγκατάσταση και αφομοίωση στα προάστια». 

Αυτό επιβεβαιώνουν στοιχεία και άλλων ερευνών: Στο κέντρο της Αθήνας ζουν πλεόν κυρίως μετανάστες από την Ασία, σε αντίθεση με άλλους που αφομοιώθηκαν επαγγελματικά και είναι σε θέση να πληρώσουν ένα πιο ακριβό ενοίκιο στα φτηνά προάστια.

*Βέβαια, η μετεγκατάσταση ορισμένων μεταναστών εξαρτάται και από έναν ακόμη παράγοντα: την αναβάθμιση μιας περιοχής. 

Οπως επισημαίνει σε έρευνα του ο Π. Τσινάρης από το τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ στο Μεταξουργείο «οι χρήσεις ψυχαγωγικού και πολιτισμικού περιεχομένου που εγκαθίστανται, ως αποτέλεσμα της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης που ακολούθησε την αναβάθμιση, συμβάλλουν στην αύξηση της αξίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα τη γενική αύξηση των ενοικίων, γεγονός που αναγκάζει πολλούς μετανάστες να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ετσι, μετακινούνται συνήθως δυτικότερα από το κέντρο της Αθήνας, αναζητώντας φθηνότερες γειτονιές».

*Ομως, όταν λείπουν οι υποδομές και απουσιάζει η κρατική «ομπρέλα» που θα προστατεύσει συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, μάλλον οδηγούμαστε στην ανακύκλωση. Και, όπως εύστοχα διαπιστώνει η Δώρα Λαφαζάνη, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν μπορούμε να προσεγγίζουμε το πρόβλημα «με τη λογική που προτείνει την αντιμετώπιση του ποταμού στις εκβολές και όχι στις πηγές του».

Σημειώνει σε μελέτη της με τίτλο: «Χώρος και κοινωνικές σχέσεις. Χώρος και κοινωνικός αποκλεισμός»: «Παρ’ όλο που ο κοινωνικός και ο γεωγραφικός αποκλεισμός είναι δύο ξεχωριστά πράγματα, που, όμως, παρά πολύ συχνά πηγαίνουν χέρι χέρι, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στο γεγονός πως ένα κομμάτι των κοινωνικά αποκλεισμένων δεν βρίσκεται σε περιφραγμένες συνοικίες. Δεν έχουν τον τόπο τους. Δεν έχουν μόνιμη κατοικία. 

»Είναι εκείνοι που όλο και περισσότεροι κοιμούνται στα παγκάκια και τους σταθμούς. Εκείνοι που στα καθόλου αποκλεισμένα, στα πιο ανθηρά, ίσως, κέντρα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, μόλις νυχτώνει βγαίνουν από το πουθενά και σέρνοντας ένα χαρτοκιβώτιο διπλωμένο κι έναν πλαστικό σάκο, αναζητούν, στη βροχή και το κρύο, τη ρηχή υποχώρηση της εισόδου ενός πολυτελούς κτιρίου, όπου συντροφιά με τους αντίστοιχους γείτονες θα περάσουν τη νύχτα. Εκείνοι που έχουν χάσει τα πάντα καλούνται να καταθέσουν και τον ίδιο τον αυτοσεβασμό τους, κάθε φορά που οι δήμαρχοι και τα φιλανθρωπικά δίκτυα, στα μεγάλα κρύα, τους σιτίζουν δημόσια και σε κοινή θέα, ενώ στις μεγάλες γιορτές ή τις τουριστικές περιόδους τους παροχετεύουν εκτός των τειχών, κάπου να μη φαίνονται και να μην ενοχλούν».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s