Δημόσια γη έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ για ένα ακόμη εμπορικό κέντρο

Στην Αυγήmap2L_high

Ως στυγνός κερδοσκόπος, το ΥΠΕΧΩΔΕ παρέδωσε ένα πολύτιμο κομμάτι, μια δημόσια έκταση στην καρδιά της Αθήνας, για την ανέγερση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου στην οδό Πειραιώς, έναν ιστορικό άξονα, που θεωρητικά «αναπλάθεται και αναδεικνύεται» από τη δεκαετία του ’90, καθώς αποτελούσε την τέταρτη παρέμβαση αστικής ανάπλασης μεγάλης κλίμακας στη λησμονημένη πια «ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων».

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, σε μια πόλη που ασφυκτιά, έδωσε αντιπαροχή με το σύστημα «μελετοκατασκευή» οικόπεδο 8,7 στρεμμάτων της οδού Πειραιώς, αριθμός 166, κοντά στο Μουσείο Μπενάκη, με αντάλλαγμα τη δημιουργία γραφείων για τη στέγαση μίας και μοναδικής υπηρεσίας του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων (ΚΕΔΕ), το οποίο στεγάζεται από τον καιρό της ίδρυσής του, το 1950, στην οδό Πειραιώς 166. Μια από τις πολλές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, η εν λόγω είναι στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Το 1999, το κεντρικό κτίριο της υπηρεσίας λαβώθηκε από τον σεισμό της Πάρνηθας και κρίθηκε κατεδαφιστέο. Από τότε, πολλά από τα εργαστήρια της υπηρεσίας στεγάζονται σε κοντέινερ τα οποία βρίσκονται διασκορπισμένα στο οικόπεδο, έκτασης 8.780 τ.μ., το οποίο ανήκει στον Δήμο Ταύρου.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια ο γειτονικός Κεραμεικός και το Γκάζι αναπτύσσονται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και ρύθμιση στις χρήσεις γης με αφέντη την «αγορά». Η μεγάλη άνοδος των τιμών μετακινεί εσχάτως το ενδιαφέρον της αγοράς νοτιότερα στον άξονα της Πειραιώς, προς τις φθηνές ακόμη περιοχές του Ταύρου.

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία ανεγέρθηκαν εκεί ένας μεγάλος συναυλιακός χώρος (Pantheon) και ένα εμπορικό κέντρο (Athens Heart), στη συμβολή με τη λεωφόρο Χαμοστέρνας, ενώ σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων βρίσκεται το νέο Μουσείο Μπενάκη.

Εν μέσω όλων αυτών, το ΥΠΕΧΩΔΕ καθοδηγεί την αγορά του real estate αποφασίζοντας να δώσει δημόσια γη με αντιπαροχή! Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησε διεθνή διαγωνισμό μέσα στο καλοκαίρι του 2007 (9 Ιουνίου προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, με λήξη της προθεσμίας 31 Ιουλίου), ζητώντας για την ΚΕΔΕ ένα κτίριο επιφάνειας τουλάχιστον 10.000 τ.μ. και δίνοντας ως αντάλλαγμα την εξάντληση του υπόλοιπου συντελεστή και αντίστοιχο ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, επειδή κατατέθηκε μόνο μία προσφορά. Στη συνέχεια επαναπροκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Εντέλει κατατέθηκαν τρεις προσφορές, ανάμεσα στις οποίες επελέγη η πιο συμφέρουσα: έδινε στο ΥΠΕΧΩΔΕ κτήριο συνολικής επιφάνειας 13.855 τ.μ. (7.400 τ.μ. υπέργειοι ωφέλιμοι χώροι και τα υπόλοιπα υπόγεια, θέσεις στάθμευσης κ.λπ.).

Με την προσφορά αυτή διαμορφώθηκε αντιπαροχή υπέρ του Δημοσίου στο 47% (το 53% ανήκει στον κατασκευαστή). Επομένως ο ανάδοχος έχει το δικαίωμα να χτίσει συνολικά περί τα 15.000 τ.μ., από τα οποία τα 8.300 υπέργεια (παραδείγματος χάρη το εμπορικό κέντρο Athens Heart, που βρίσκεται λίγο νοτιότερα, περιλαμβάνει περίπου 20.000 τ.μ. εμπορικών χώρων). Η σύμβαση υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2009 και ήδη ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες μελέτες, ώστε να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, αν δεν έχει γίνει ήδη. Τον διαγωνισμό κέρδισε η εταιρεία «Νίκη και Πολύμνια», μέλος του επιχειρηματικού ομίλου Παπαθεοχάρη, στον οποίο ανήκει ο παρακείμενος χώρος (Pantheon – Αθηνών Αρένα). Πρόθεση της εταιρείας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, είναι να ανεγείρει το εμπορικό κέντρο «Pireos Mall», έναν συνδυασμό τουλάχιστον 120 καταστημάτων και ψυχαγωγικών χρήσεων. Περιγράφεται δε ως εμπορικό κέντρο 50.000 τ.μ. με χώρους στάθμευσης για 2.500 Ι.Χ.

Την ίδια ώρα παραμένουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ οι εξαγγελίες που διαφήμιζαν τους στόχους μελέτης που είχε εκπονηθεί επί υπουργίας Κ. Λαλιώτη. «Η ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του μεγάλου αυτού οδικού άξονα, μήκους 8,5 χιλιομέτρων, που συνδέει τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα της χώρας (Αθήνα – Πειραιάς), η ανάδειξή του ως υπερτοπικού πόλου με νέες χρήσεις, πολιτιστικές, αναψυχής, εκπαίδευσης, παραγωγικές, πρασίνου, η αναγνώριση της αρχιτεκτονικής του φυσιογνωμίας και η αισθητική αναβάθμισή του, η αποκατάσταση – προστασία και αξιοποίηση του κτηριακού πλούτου της περιοχής, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.ά.».

Στην πορεία υλοποίησης της μελέτης αναφερόταν ο χαρακτηρισμός ως παραδοσιακού ιστορικού τμήματος της ζώνης εκατέρωθεν της οδού Πειραιώς, από Αθήνα έως Πειραιά, με απόφαση του 1996 και ο χαρακτηρισμός 88 κτηρίων ως διατηρητέων. Στα τέλη του 2004 εγκρίθηκε και η τροποποίηση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων των δήμων Αθηναίων, Ταύρου, Ρέντη, Μοσχάτου και Πειραιά, κατά μήκος της Πειραιώς. Μετά ήρθαν… τα Μall.

One thought on “Δημόσια γη έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ για ένα ακόμη εμπορικό κέντρο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s