Η άλλη κρίση της Αθήνας

Tου Δημητρη Ρηγοπουλου, στην Καθημερινή

Η χθεσινή ειδική συνεδρίαση της Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής με αποκλειστικό θέμα τη δραματική υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας είναι καλά νέα για την πόλη και ένας μικρός θρίαμβος της κοινωνίας των πολιτών. Χάρη στις δικές τους κινητοποιήσεις, τη δική τους «φασαρία», το ζήτημα απασχόλησε στα σοβαρά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα κόμματα και τελικά το ίδιο το Κοινοβούλιο.

Στο πλάισιο της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης παρουσίασε στοιχεία που αποτυπώνουν με (ζοφερούς) αριθμούς την αθηναϊκή πραγματικότητα.

Συχνά παρατηρείται η τάση να απομονώνεται η οξύτατη κοινωνική κρίση από την αντίστοιχη οικονομική, αλλά το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας είναι και οικονομικό. Ας ρίξουμε μια ματιά στα νούμερα που μπορεί να μη λένε όλη την αλήθεια αλλά περιγράφουν μια κατάσταση που όλοι όσοι ζούμε στην Αθήνα μπορούμε τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με βάση την ετήσια έρευνα του οίκου Cushman & Wakefield για το 2009 και για την ιεράρχηση των ευρωπαϊκών πόλεων με βάση τις επιδόσεις τους σε κρίσιμες παραμέτρους του επιχειρηματικού γίγνεσθαι, η Αθήνα καταλαμβάνει την τελευταία θέση τα τελευταία δύο χρόνια σε σύνολο 34 ευρωπαϊκών πόλεων! Καμία οικονομική κρίση δεν δικαιολογεί τόσο απογοπητευτικές επιδόσεις, ούτε φυσικά το ΑΕΠ που παράγεται στο Λεκανοπέδιο.

Από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι τον Νοέμβριο 2009 παρατηρείται μείωση της ζήτησης στον τουριστικό τομέα, που σε αριθμούς μεταφράζεται σε 12% μείωση της πληρότητας (62,1%) και σε 8% μείωση των μέσων τιμών ανά δωμάτιο (έρευνα ΕΞΑ, 2009).

Διαπιστώνεται σταδιακή αύξηση της διαθεσιμότητας εμπορικών χώρων στο κέντρο (πρόκειται για χώρους που παραμένουν χωρίς μίσθωση). Ειδικότερα ο Δείκτης Διαθεσιμότητας Εμπορικών Χώρων Αθήνας (2009) ανέρχεται σε 18,8% (έρευνα ΕΣΑ, 2009), με τη διαθεσιμότητα να αγγίζει το 25% στην περιοχή των Εξαρχείων και της Νεάπολης, το 5% στο Κολωνάκι, το 16,4% στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και το 17% στο Ιστορικό Τρίγωνο.

Παρ’ όλα αυτά, το πιο αποκαρδιωτικό στοιχείο με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην οικονομία της πόλης έχει να κάνει με τα απελπιστικά ποσοστά κατοίκησης στο Ιστορικό Κέντρο που αγγίζουν μόλις το 3 – 4%. Ταυτόχρονα, περισότερα από 500 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας είναι εγκαταλελειμμένα. Στο Μεταξουργείο έχουν καταγραφεί 211 εγκαταλελειμμένα κτίρια και 110 στου Ψυρρή. Χωρίς κατοίκους και με τις εμπορικές και επιχειρηματικές προσδοκίες στο ναδίρ, η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει το δικό της δυσβάσταχτο «χρέος».

Η κοινωνική κρίση παράγει οικονομική κρίση, αλλά και η οικονομική κρίση δημιουργεί κοινωνική κρίση. Είναι ένας φάυλος κύκλος που είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να σπάσουμε. Χθες έγινε ένα πρώτο βήμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s