Ζητούνται κάτοικοι!

Της Χαράς Τζαναβάρα, στην Ελευθεροτυπία

Πολεοδομικές αναπλάσεις και κίνητρα περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο να αναγεννηθεί το κέντρο της Αθήνας και να κατοικηθεί κατά προτίμηση από νέους.

Μια πρώτη γεύση έδωσε χθες ο πολεοδόμος Γιάννης Πολύζος, νέος πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας και αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της μόνιμης επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, που δεσμεύτηκε ότι τον Οκτώβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο Ρυθμιστικό της πρωτεύουσας με χρονικό ορίζοντα το 2020, το οποίο θα συνεχίζει τα οράματα του Αντώνη Τρίτση στα νέα δεδομένα.

«Το κέντρο της πρωτεύουσας παρουσιάζει συμπτώματα γκετοποίησης», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, που σταμάτησε, όπως είπε, χαρακτηριστικά στο Μεταξουργείο, θα πάει προς τις δυτικές περιοχές. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται περιοχές όπως η Ακαδημία Πλάτωνος και ο Ελαιώνας. Προβλέπεται και επέκταση προς Ανατολάς, που θα φτάνει ώς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, με ένα δίκτυο πεζόδρομων που θα καλύπτει μέρος των Εξαρχείων, τη Νεάπολη και τον περιφερειακό του Λυκαβηττού.

Θα συνοδεύονται από σημειακές παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες γειτονιές των Εξαρχείων, των Πατησίων και της Κυψέλης, που θα προβλέπουν αναπλάσεις ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων με κατεδαφίσεις «γερασμένων» κτιρίων και ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων. Εδωσε έμφαση στις συνολικές επεμβάσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα στην πλατεία Κουμουνδούρου, χωρίς μέριμνα για τα κτίρια που την περιβάλλουν, όπως αυτό που στέγαζε το ΙΚΑ. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα θα δίνουν έμφαση στην ειρηνική συνύπαρξη των διαφόρων λειτουργιών (κατοικία, εμπόριο, μικρές βιοτεχνίες, διασκέδαση κ.λπ.), ώστε οι γειτονιές να έχουν ζωή ολόκληρο το 24ωρο.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως τόνισε ο κ. Πολύζος, θα συνοδεύεται με κίνητρα για την κατοίκηση του κέντρου. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η περίπτωση να υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για όσους νοικιάζουν κατοικίες σε νεαρά άτομα, ώστε να μειωθούν οι τιμές. «Αμα φύγει η κατοικία από το κέντρο, δύσκολα θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την γκετοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και παρατήρησε ότι αυξάνεται ο μόνιμος πληθυσμός στην Πλάκα και τον περιφερειακό του Λυκαβηττού, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στις υποβαθμισμένες γειτονιές.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το μέλλον των πόλεων δεν βρίσκεται στις συνεχείς επεκτάσεις». Αναφέρθηκε στο φιλόδοξο πρόγραμμα για την αναζωογόνηση του Παρισιού, επικεφαλής του οποίου βρίσκεται ο πρόεδρος Σαρκοζί, και επισήμανε: «Φιλοδοξούμε να ετοιμάσουμε ένα ανάλογο εγχείρημα και να τεθεί επικεφαλής ανώτατος πολιτειακός παράγοντας».

Ανάλογη ήταν η προσέγγιση του προβλήματος από την πολεοδόμο Ντόρα Γαλάνη, τη νέα πρόεδρο της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ).

Τα σημάδια της κρίσης στο κέντρο της πρωτεύουσας κατέγραψε ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο οποίος τόνισε ότι η Αθήνα κατατάσσεται στην 22η θέση στον κατάλογο των 30 πόλεων του ευρωπαϊκού δικτύου των πράσινων πόλεων και μόλις πιάνει τη «βάση» στον δείκτη του περιβάλλοντος, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 53,09 στα 100! Επικαλέστηκε στοιχεία της Κομισιόν (2008), σύμφωνα με τα οποία η Αθήνα, το Αμβούργο και η Μπρατισλάβα είναι οι πόλεις όπου αναπτύσσονται περιοχές-γκέτο με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Στην πρωτεύουσα μάλιστα το ποσοστό κατοίκησης στο κέντρο μόλις αγγίζει το 4%. Μίλησε όμως για την ανάγκη συντονισμού των συναρμόδιων φορέων και για ένα νέο όραμα, ανάλογο με αυτό που είχε διατυπωθεί εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την εμπεριστατωμένη εισήγησή του προκύπτουν τα εξής:

**Μόνο στο κέντρο της πόλης μετρήθηκαν περισσότερα από 500 εγκαταλελειμμένα κτίρια, κυρίως στο Μεταξουργείο (211 περιπτώσεις) και στου Ψυρρή (110).

**Διατέθηκαν την τελευταία πενταετία μόνον 15 εκατ. ευρώ για έργα ανάπλασης, έναντι 120 εκατ. της περιόδου 2000-2004.

** Μειώθηκε η βιοτεχνική δραστηριότητα και από τις 1.300 επιχειρήσεις του 1990, το 2000 παρέμειναν μόνον 300, με μείωση των απασχολουμένων από 47.000 σε 27.000.

* Ανθεί η «βιομηχανία» της διασκέδασης, που διώχνει τους κατοίκους και αναπτύσσεται σε βάρος του δημόσιου χώρου, όπως κατάληψη πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση Ψυρρή, όπου το 1994 υπήρχαν έξι εστιατόρια και μέσα σε μιά οκταετία αυξήθηκαν σε 57, ενώ προστέθηκαν και 15 μπαρ.

**Μειώθηκε κατά 12% η πληρότητα των ξενοδοχείων τον τελευταίο χρόνο (Δεκέμβριος 2008 – Νοέμβριος 2009).

**Αδιάθετοι είναι το 18,8% των εμπορικών χώρων (γραφεία, καταστήματα), με έμφαση τα Εξάρχεια (25%), το Ιστορικό Τρίγωνο (17%) και τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (16,4%). Η κρίση έχει αγγίξει και το Κολωνάκι (5%). *

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s