Νέο πρόσωπο θα αποκτήσουν τρεις πλατείες

Του Γιωργου Λιαλιου, στην Καθημερινη

Την ανάπλαση τριών πλατειών σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής και Αγίου Νικολάου, στις οποίες θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εικόνας τους. Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι και η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας, ενώ σε ένα μήνα θα ανακοινωθούν μέτρα παρέμβασης για το Γουδί και το Ελληνικό. Το αναθεωρημένο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας αναμένεται το φθινόπωρο.

Και στη Θεσσαλονίκη

Η κ. Τίνα Μπιρμπίλη αποκάλυψε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τις πρώτες πολεοδομικές παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, που όλες αφορούν το κέντρο της πρωτεύουσας (ρεπορτάζ για τη διπλή ανάπλαση και το γήπεδο του Παναθηναϊκού, σελ. 21). Τα πρώτα δείγματα γραφής του υπουργείου θα δοθούν με μίνι αναπλάσεις τριών πλατειών σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έπονται παρεμβάσεις σε ακόμα τρεις πλατείες στη Θεσσαλονίκη και μια στον Πειραιά. «Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα και η ανάπλαση των τριών πλατειών θα ξεκινήσει αμέσως», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη. «Θα πρόκειται κυρίως για μικρές παρεμβάσεις, δεν χρειάζεται να προκαλέσουμε σοκ σε περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Εκτός από το πρόγραμμα ανάπλασης των πλατειών, το υπουργείο έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό μιας σειράς από στοχευμένες παρεμβάσεις στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Ολγας (με διατήρηση της διέλευσης των μέσων μαζικής μεταφοράς) και μια σειρά μέτρων για τη δημιουργία των εξαγγελθέντων εδώ και μια δεκαετία μητροπολιτικών πάρκων, όπως το Γουδί και το Ελληνικό. Παράλληλα, ζητήθηκε η επικαιροποίηση μελετών που είχαν γίνει από την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων για την Πλάκα, το Θησείο, του Ψυρρή, το Μεταξουργείο και την περιοχή Γεράνι.

Αυτές οι πρώτες κινήσεις δίνουν το στίγμα των προθέσεων του υπουργείου για το κέντρο της Αθήνας. «Χρειάζεται μια αρχιτεκτονική στρατηγική για την αναβάθμιση του κέντρου, αλλά και μια γενναία κίνηση. Aναζητούμε τρόπους διάσωσης σημαντικών κτιρίων και απόσυρσης του παλαιού κτιριακού αποθέματος», ανέφερε η υπουργός. «Μελετούμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανάπλασης υποβαθμισμένων περιοχών, το οποίο να επιλύει κοινωνικά προβλήματα, να προσελκύει ηλικιακά νέους κατοίκους στο κέντρο και να δημιουργεί συνθήκες μείξης Ελλήνων και αλλοδαπών». Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε, προετοιμάζεται το νέο κείμενο για την αναθεώρηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας, το οποίο θα παρουσιαστεί στις αρχές φθινοπώρου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, τέλος, κ. Κ. Καρτάλης ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο «βλαχο-Las Vegas» της Ιεράς Οδού και της Πειραιώς.

2 thoughts on “Νέο πρόσωπο θα αποκτήσουν τρεις πλατείες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s