Μέτρα – φρένο στην γκετοποίηση

Του Προκόπη Γιόγιακα, στα Νέα

«Την ημέρα είναι πολύ καλό να μένεις στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχει ζωντάνια και όλες οι υπηρεσίες είναι στα πόδια σου. Το κακό αρχίζει μόλις δύει ο ήλιος. Τότε νιώθεις φόβο και ανασφάλεια ακόμη και μέσα στο σπίτι σου».

O 25χρονος λογιστής Κώστας Κρητικός μένει στην Πλατεία Κουμουνδούρου. «Τα πράγματα πλέον σε ό,τι αφορά την ασφάλεια είναι πολύ δύσκολα για τους κατοίκους του Κέντρου», λέει. «Φανταστείτε ότι η αδελφή μου έχει πάψει να έρχεται από την Πλατεία Κουμουνδούρου στου Ψυρή, όπου διατηρώ λογιστικό γραφείο. Πρόκειται για μια διαδρομή τριών λεπτών με τα πόδια, αλλά τους τελευταίους πέντε μήνες την έχουν κλέψει στη μέση του δρόμου τρεις φορές(!). Πλέον, φοβόμαστε να περάσουμε από δρόμους που δεν φωτίζονται επαρκώς. Οι διαμάχες μεταξυ εμπόρων ναρκωτικών είναι καθημερινή κατάσταση».

Το θέμα των «προβληματικών συνθηκών ασφάλειας» παραδέχεται στο πόρισμά της για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και η Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής. Χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης ανακοίνωσε πακέτο προτάσεων- αποτελούν τα συμπεράσματα του πορίσματος- για την επιστροφή της κατοικίας στο Κέντρο (Μεταξουργείο, ΚουμουνδούρουΓκάζι- Ψυρή, Ακαδημία Πλάτωνος, Πλάκα και Εξάρχεια), ως μέτρο ανάσχεσης της γκετοποίησης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε. (2008), η Αθήνα, το Αμβούργο και η Μπρατισλάβα είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες αναπτύσσονται με ανησυχητικό ρυθμό περιοχές-γκέτο.

Βαβέλ αρμοδιοτήτων

Όπως επισημάνθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πορίσματος, υπάρχει πλέον ανάγκη για ενιαίο σχέδιο ανασυγκρότησης, αφού «η Βαβέλ αρμοδιοτήτων που επικρατεί χρησιμοποιείται συχνά ως άλλοθι για να μη γίνει τίποτα». Στο πακέτο προτάσεων που παρουσιάστηκαν, συγκαταλέγονται κίνητρα για την επιστροφή της κατοικίας στο Κέντρο όπως η επιδότηση επιτοκίου για τη λήψη στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, φορολογικές ελαφρύνσεις στην περίπτωση που υπάρχει στεγαστικό δάνειο ή δάνειο για ανακαίνιση του κτιρίου.

Τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν ακόμη τα ΑΕΙ που εδρεύουν στην Αθήνα να ενοικιάσουν κτίρια όπως εκείνο στη Μητροπόλεως όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και το κτίριο του ΙΚΑ στην Πειραιώς προκειμένου να εγκατασταθούν φοιτητές, ενώ θεωρούν ότι καμία δημόσια υπηρεσία δεν πρέπει να απομακρύνεται από το Κέντρο αν προηγουμένως δεν αντικατασταθεί με κάποια άλλη.

Κάθε περιοχή με χαρακτήρα

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο πόρισμα, κάθε περιοχή στο Ιστορικό Κέντρο θα μπορούσε να έχει ξεχωριστό χαρακτήρα. Για παράδειγμα το Θησείο θα μπορούσε να είναι η περιοχή των καλλιτεχνών και του Ψυρή περιοχή των μικρών ξενοδοχείων.

Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνονται η διάσωση των διατηρητέων κτιρίων με οικονομική ενίσχυση των ιδιοκτητών που προβαίνουν σε ανακαίνιση, η ενοποίηση των ακάλυπτων χώρων και η παραχώρηση σε κοινή χρήση δικτύου πεζόδρομων. Παράλληλα προτάσσεται η ανάγκη να συνεχιστούν τα έργα για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων κυρίως προς τον Κεραμικό, την Ιερά Οδό και το Θησείο, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την Ακαδημία Πλάτωνος, το Μεταξουργείο και του Ψυρή.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

«Στου Ψυρή σε μια διαδρομή τριών λεπτών με τα πόδια, τους τελευταίους πέντε μήνες, τρεις φορές λήστεψαν την αδελφή μου»

Μετά το Πάσχα η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους

«ΟΣΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ μέτρα έχουν χτιστεί παράνομα θα αποδίδονται στην πόλη ως κοινόχρηστος χώρος».

Πάνω σε αυτή τη βάση θα στηριχθεί- σύμφωνα με πληροφορίες- το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να διευθετήσει το θέμα των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων χώρων. Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα μέτρα θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, ενώ σύμφωνα με στελέχη τού υπουργείου θα αφορούν μόνο τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια. Η διαφοροποίηση με τη ρύθμιση Σουφλιά είναι το πού θα καταλήγουν τα χρήματα. Με τη ρύθμιση Σουφλιά τα χρήματα προορίζονταν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, ενώ τώρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος αφήνουν να διαρρεύσει ότι τα χρήματα θα πηγαίνουν στην αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον, αφού το παράνομο κλείσιμο των ημιυπαίθριων σημαίνει στην πράξη αύξηση του συντελεστή δόμησης. Η ιδέα που κερδίζει έδαφος είναι η δημιουργία Πράσινου Ταμείου, τα χρήματα του οποίου θα καταλήγουν σε απαλλοτριώσεις χώρων προκειμένου να αυξηθούν το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι στην πόλη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s