Σύστημα Βαρκελώνης για το κέντρο

Του Γιώργου Λιάλιου, στην Καθημερινή

Μια ιδιότυπη ανταλλαγή περιουσιών, ανάμεσα στην Πολιτεία και όσους έχουν στην κατοχή τους διατηρητέα στο κέντρο της πόλης και δεν επιθυμούν να τα ανακαινίσουν προτείνει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει εφαρμοστεί στη Βαρκελώνη, ως μέσο για την αρχιτεκτονική αναβάθμιση περιοχών που έχουν εγκαταλειφθεί. Η Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων και την επιδότηση των δανείων για αγορά α΄ κατοικίας στο κέντρο, τη μετατροπή μεγάλων εγκαταλειμμένων κτιρίων, όπως το υπουργείο Παιδείας στη Μητροπόλεως σε φοιτητικές εστίες και την αναθεώρηση των χρήσεων γης.

Μετά σειρά συναντήσεων για τη σημερινή κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής δημοσιοποίησε χθες κείμενο συμπερασμάτων και προτάσεων για τη βελτίωση της κατάστασης. Μεταξύ άλλων, προτείνει:

– Να αναθεωρηθούν οι χρήσεις γης και τα όρια δόμησης στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κατοικίας.

– Να «πριμοδοτηθεί» η επιστροφή κατοίκων στο κέντρο λ.χ. με την επιδότηση επιτοκίου του δανείου για αγορά α΄ κατοικίας.

– Να χρησιμοποιηθούν μεγάλα εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο της πόλης (λ.χ. υπ. Παιδείας, ΙΚΑ στην Πειραιώς) για φοιτητικές εστίες. «Θέλουμε ένα διαφορετικό σκεπτικό, όχι τη μετατροπή αυτών των κτιρίων real estate», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Κ. Καρτάλης.

– Να διερευνηθεί η δυνατότητα ανταλλαγής μέσω της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) των διατηρητέων, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν προτίθενται να ανακαινίσουν. Ειδικά για τη σωτηρία των διατηρητέων, οι βουλευτές ζητούν να ληφθούν μέτρα που να αποθαρρύνουν την εγκατάλειψη ενός κτιρίου, όπως π.χ. τη μείωση του συντελεστή δόμησης σε περίπτωση που το διατηρητέο αφεθεί να καταρρεύσει και στη θέση του χτιστεί νέο κτίριο (μόνο για τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από το υπ. Πολιτισμού, καθώς στα διατηρητέα του υπ. Περιβάλλοντος ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να χτίσει εξωτερικά το ίδιο κτίριο).

– Να ανασταλεί η μελέτη του Δήμου Αθηναίων για την Ακαδημία Πλάτωνος, να γίνουν νέες απαλλοτριώσεις γύρω από το αρχαιολογικό άλσος και το προγραμματιζόμενο μουσείο της πόλης των Αθηνών να χτιστεί εκτός των ορίων του.

Ειδική μνεία έγινε στην υπόθεση του Ελαιώνα: «Με τη νέα ρύθμιση κάναμε ένα βήμα μπροστά, όσον αφορά την αύξηση του πρασίνου και δύο βήματα πίσω, όσον αφορά στους κανόνες πολεοδόμησης της πόλης. Δεν μπορεί να απομονώνεις ένα κομμάτι του Ελαιώνα και να κάνεις μια στοχευμένη ιδιωτική πολεοδόμηση», ανέφερε, εκτιμώντας ωστόσο ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα «αφού το ζήτημα είναι εγκλωβισμένο λόγω των οικονομικών ζητημάτων».

Πρόταση σύστασης νέου φορέα

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος προτείνει τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα αναλάβει όλη την προσπάθεια για το ιστορικό κέντρο. «Σήμερα τα ποσοστά κατοίκησης στο ιστορικό κέντρο κυμαίνονται μόλις στο 3%-4%. Η επιστροφή στο κέντρο, όμως, είναι εφικτή, το έχει αποδείξει το παράδειγμα της Πλάκας», ανέφερε ο κ. Καρτάλης. «Στόχος μας βέβαια δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ακριβή περιοχή κατοικίας στο κέντρο, όπως έγινε με την Πλάκα, αλλά να διατηρηθεί η πλούσια κοινωνική διαστρωμάτωση που υπάρχει σήμερα. Ο μόνος τρόπος για να αντιστραφεί η κατάσταση είναι να υπάρξουν μεγάλες πολεοδομικές παρεμβάσεις και να βελτιωθούν τα ζητήματα της ασφάλειας. Οπως είναι σήμερα τα πράγματα εγώ δύσκολα θα μετακόμιζα με τα δύο παιδιά μου στο ιστορικό κέντρο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s