Νεοκλασική στέγη για 3.000 έργα

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ

Η πόλη της Αθήνας θα μπορεί σύντομα να υπερηφανεύεται για μια αξιοπρεπή Πινακοθήκη. Η Δημοτική Πινακοθήκη θα εγκαταλείψει το ασφυκτικό κτίριο της πλατείας Κουμουνδούρου και θα μετακομίσει στο ανακαινισμένο σε σύγχρονο μουσείο πρώην εργοστάσιο μεταξιού, στο Μεταξουργείο, σχεδιασμένο από τον κορυφαίο Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, δάσκαλο του Τσίλερ.

Εκεί θα στεγάσει τη μόνιμη συλλογή της, 3.000 έργων, που καλύπτει όλη την ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης. Συγχρόνως θα φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις.

Κάτι που ήταν αδύνατον στο κτίριο της οδού Πειραιώς 51, όπου οι μόνιμες συλλογές και οι περιοδικές εκθέσεις παρουσιάζονταν εναλλάξ, στα 420 τ.μ. του διαθέσιμου εκθεσιακού χώρου.

Εργα των Ιακωβίδη, Μπουζιάνη και Βακαλό από τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, η οποία από τις αρχές Ιουλίου θα μετακομίσει σε νέο χώρο, το ανακαινισμένο εργοστάσιο μεταξιού, στο Μεταξουργείο

Ο νέος χώρος, δηλαδή δύο ίδια κτίρια, νεοκλασικά, στο Μεταξουργείο, θα διαθέτουν 1.000 τ.μ. συνολικά, από 500 τ.μ. το καθένα, μόνο για εκθέσεις: της μόνιμης συλλογής και περιοδικές.

Η δυνατότητα αυτή δίνει τεράστια χαρά στη διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Νέλλη Κυριαζή, η οποία, είτε ως έφορος από το 1977 είτε ως διευθύντρια από το 2000, κάνει μια πολύ συστηματική δουλειά χωρίς τυμπανοκρουσίες για την ανάπτυξη της Πινακοθήκης.

Αρχικά, για το καλοκαίρι και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, θα διατεθούν και τα δύο κτίρια για την παρουσίαση και προβολή της μόνιμης συλλογής, με 300 περίπου έργα επιλεγμένα από το σύνολο των 3.000.

Συλλογή

Η συλλογή καλύπτει την εξέλιξη της ελληνικής τέχνης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, με αρκετά κενά, όπως συμβαίνει συχνά σε δημόσιες συλλογές.

Το σπουδαιότερο κενό αφορά στην ανατρεπτική Γενιά του ‘60, το οποίο όμως, σύμφωνα με τη Νέλλη Κυριαζή, θα καλυφθεί στον νέο χώρο, καθώς θα προβλεφθεί ποσό για αγορές.

Παρά τις ελλείψεις, η συλλογή περιλαμβάνει πολλά σημαντικά έργα. Ποια είναι τα highlights; «Η επιστολή» του Γιώργου Ιακωβίδη, «Πεύκο» του Νίκου Λύτρα», «Το μοντέλο και το είδωλό του» του Περικλή Βυζάντιου, «Τοπίο Αγίου Ορους» του Σπύρου Παπαλουκά, «Προπύλαια» του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα (1938), «Κανάλι της Διέππης» του Γιώργου Μπουζιάνη», «Καπέλα» του Γιάννη Μόραλη κ.ά.

Οι πιο σύγχρονοι καλλιτέχνες της συλλογής είναι μεταξύ άλλων η Βάνα Ξένου, ο Χρόνης Μπότσογλου, ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, ο Πάνος Χαραλάμπους κ.ά.

Αν και η ζωγραφική κατέχει τη μερίδα του λέοντος και η γλυπτική εκπροσωπείται με κάποια δείγματα, η Δημοτική Πινακοθήκη κατέχει πλήρεις συλλογές των δασκάλων της χαρακτικής (Κεφαλληνός, Παπαδημητρίου, Θεοδωρόπουλος, Γραμματόπουλος, Τάσσος κ.ά.) αλλά και νεότερων (Μιχάλης Αρφαράς, Βίκυ Τσαλαματά κ.ά.)

Ιδρύθηκε το 1914

Υστερα από 28 χρόνια, στο πρώην βρεφοκομείο της Αθήνας, το νεοκλασικό της πλατείας Κουμουνδούρου, έργο του Παναγή Κάλκου, αρχιτέκτονα και του Δημαρχείου της πλατείας Κοτζιά, η Δημοτική Πινακοθήκη περνά σε μια άλλη αναβαθμισμένη εποχή. Η μεταστέγαση τής δίνει άλλον αέρα. Τα δίδυμα νεοκλασικά δωρήθηκαν στον Δήμο Αθηναίων από τον εγγονό του πρώτου ιδιοκτήτη του εργοστασίου μεταξιού, Αθανάσιο Δουρούτη, και ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση του Γ΄ΚΠΣ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών (άρχισαν το 2007), βρέθηκαν ρωμαϊκές αρχαιότητες, τις οποίες θα βλέπουν οι επισκέπτες από ειδικό γυάλινο στέγαστρο.

Η Δημοτική Πινακοθήκη έχει ηλικία 96 ετών. Ιδρύθηκε το 1914, με πρώτο διευθυντή τον ζωγράφο Σταύρο Παπαπαναγιώτου, οπότε και άρχισε τη συγκέντρωση έργων. Ο σπουδαιότερος όμως διευθυντής της ήταν ο Σπύρος Παπαλουκάς, στον οποίο οφείλονται τα σημαντικότερα έργα της συλλογής. Πριν από την Κουμουνδούρου στεγαζόταν στο Πνευματικό Κέντρο της οδού Ακαδημίας.

Εγκαίνια αρχές Ιουλίου

Στις αρχές Ιουλίου, η Δημοτική Πινακοθήκη θα εγκαινιαστεί, με τη μόνιμη συλλογή της, στον νέο της χώρο, στη πλατεία Αυδή του Μεταξουργείου, μια συνοικία που πήρε το όνομά της από το εργοστάσιο μεταξιού Α. Δουρούτη. Στις 20 Οκτωβρίου θα εγκαινιαστεί η πρώτη περιοδική έκθεση – έκπληξη.

2 thoughts on “Νεοκλασική στέγη για 3.000 έργα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s