Η πρωτεύουσα της γκετοποίησης

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ, στην Ελευθεροτυπία

Μαζί με την Μπρατισλάβα και το Αμβούργο η Αθήνα συγκαταλέγεται στις τρεις ταχύτερα «γκετοποιημένες» πόλεις στην Ευρώπη και κατατάσσεται 22η σε σύνολο 30 πόλεων που περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό δείκτη «Πράσινης Πόλης».

Στην πλήρη ανανεωμένη ετήσια έκθεσή της η ειδική μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στα συγκεντρωτικά συμπεράσματά της για την πρωτεύουσα σημειώνει:

«Η γενική βαθμολογία της πόλης είναι χαμηλή, 53 βαθμοί στους 100 (σ.σ.: πάλι καλά, πιάσαμε τη βάση), εξαιτίας πολλών παραμέτρων όπως οι χρήσεις γης, η ποιότητα του αέρα, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.λπ.

Αντίθετα με τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα «Περί καθορισμού χρήσεων γης και ειδικών όρων – περιορισμού δόμησης στην περιοχή Ψυρρή – κέντρου (Ομόνοιας)», επειδή δεν εφαρμόστηκε, αλλοιώθηκε το ιστορικό κέντρο. Το 1994 υπήρχαν έξι εστιατόρια και τέσσερα θέατρα και μόλις οκτώ χρόνια αργότερα υπήρχαν πενήντα επτά εστιατόρια και δεκαπέντε μπαρ. Σήμερα περισσότερα από 500 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας είναι εγκαταλελειμμένα. Στο Μεταξουργείο και στου Ψυρρή έχουν καταστραφεί τα περισσότερα (211 και 110 αντίστοιχα).

Η επιτροπή επεκτείνοντας τα συμπεράσματά της και σε κοινωνικούς τομείς επικαλείται μια έρευνα της Public Issue (2008, δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα τα πράγματα) που δείχνει ότι οι κάτοικοι των περιοχών στο ιστορικό κέντρο και πέριξ αυτού αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα όσον αφορά: στάθμευση (84%), παραβατικότητα – εγκληματικότητα (79%), ατμοσφαιρική ρύπανση (69%), ναρκωτικά (64%), υποδομές (57%), θόρυβος (56%), αστυνόμευση (54%), κατάσταση ελεύθερων χώρων (42%), απορρίμματα (42%).

Η Αθήνα έχασε σιγά σιγά από το 1990 περί τις 1.000 από τις 1.300 βιοτεχνίες που υπήρχαν και μαζί έχασαν και τις δουλειές τους περίπου το 30% των εργαζομένων (από 55.000 σε 37.000).

Η απασχόληση στα μπαρ και τα εστιατόρια, όμως, αυξήθηκε από 27.000 σε 47.000 (δηλαδή 90% πάνω) γεγονός που μεταφράζεται πρακτικά σε ένα βίαιο μετασχηματισμό της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας σε μία περισσότερο καταναλωτική και ψυχαγωγική κατεύθυνση». Παράλληλα, αναφέρει η Επιτροπή, αναπτύσσονται: η βιομηχανία της νυχτερινής διασκέδασης και η εγκατάσταση πλήθους κέντρων που επιβαρύνουν το αστικό τοπίο και αποδυναμώνουν την κλίμακα της γειτονιάς.

Η κατάσταση επιδεινώνεται για μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους μετανάστες, καθώς οι δεύτεροι υπερσυγκεντρώνονται με νόμιμα ή μη έγγραφα χωρίς αναγκαίες υποδομές και εγκλωβίζονται χιλιάδες σε καθεστώς ημιπαρανομίας με αποτέλεσμα να καθίστανται ευάλωτοι και αναλώσιμοι.

Επιβαρημένη ποικιλοτρόπως η πρωτεύουσα κυριαρχεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής πάνω στο οποίο είναι ορατές οι συνέπειες από την έλλειψη ενός σύγχρονου ρυθμιστικού σχεδίου.

Η ανάπτυξη και χωρική αναδιοργάνωση της μητροπολιτικής περιοχής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, γεγονός που πρέπει να οδηγήσει στην επιτάχυνση της ανακοίνωσης του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου από το ΥΠΕΚΑ. Σημειώνεται ότι το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο ανάγεται στο 1985, αν και επικαιροποιήθηκε σε κάποιο βαθμό το 1999 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημειώνεται επίσης ότι το ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας «αγνοεί» την ύπαρξη του τραμ, του προαστιακού σιδηροδρόμου, της Αττικής οδού κ.ά.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί επέκτασης της πόλης εμφανίζονται κατά μήκος της Αττικής Οδού προς τα δυτικά, αλλά και στον άξονα Αγία Παρασκευή με Ραφήνα. Η πύκνωση της δόμησης κατά μήκος μάλιστα του 2ου άξονα είναι ταχύτατη, γεγονός που επαληθεύει προηγούμενες εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι σε δεκαπέντε έτη θα ενωθεί οικοδομικά η Ομόνοια με τη Ραφήνα, αν βέβαια δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα ανάσχεσης».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s