Γειτονιές που άδειασαν από ζωή

Του Πέτρου Μανταίου, στην Ελευθεροτυπία

Για χρόνια, αρχές καλοκαιριού, αγόραζα φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα από ειδικό κατάστημα στην Ομόνοια, Αναξαγόρα και Σωκράτους.

Εφέτος το κατάστημα δεν υπήρχε (είχε μεταφερθεί, όπως έμαθα αργότερα). Στη θέση του ήταν ένα ασιατικό μαγαζί με cd. Ο καταστηματάρχης εξηγούσε κάτι σε δύο πελάτες (Ασιάτες). Καν δεν με πρόσεξε όταν ρώτησα (ελληνικά και αγγλικά) «πού πήγε το προηγούμενο κατάστημα». Το ίδιο συνέβη και στα τρία συνεχόμενα καταστήματα που ρώτησα: ξένοι οι ένοικοι και εγώ… εξαϋλωμένος. Στο τέταρτο μπήκα… προετοιμασμένος: «Μιλάτε ελληνικά;», ρώτησα τον καταστηματάρχη. «Μιλάω», απάντησε γελώντας. Ομως ούτε αυτός ήξερε («είμαι φρέσκος» είπε), τι απέγινε το κατάστημα που γύρευα.

Αναρωτιόμουν, καθώς επέστρεφα σπίτι άπρακτος, πότε ήταν η τελευταία φορά που (λάτρης και τακτικός περιπατητής της παλιάς Αθήνας) τριγύρισα σ’ εκείνα τα κατατόπια στα πέριξ της Ομόνοιας. Πότε, λόγου χάριν, ήταν η τελευταία φορά που χάρηκα τα αρώματα των μπαχαρικών από τα κλειστά μαγαζιά της Ευριπίδου Κυριακή ξημερώματα. Θα ‘χουν περάσει τουλάχιστον δέκα-δεκαπέντε χρόνια! Καθόλου τυχαία. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι περίπου άλλαξε, τα τελευταία δεκαπέντε-είκοσι χρόνια, σ’ αυτές τις περιοχές.

Ενδεικτικό το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή» (26/8): «Μάχες για τη «μοιρασιά» της Αθήνας». Οπου συμμορίες αλλοδαπών -εθνότητα και είδος εγκληματικότητας ή περιοχή δράσης- καλύπτουν κενά που αφήνουν πολιτεία (έως ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική), δήμος (περιορίζεται σε συσσίτια), αστυνομία (αμήχανη, ενίοτε και συνένοχη). Μία άλλοτε οργανωμένη κοινωνία (νοικοκυριά, καταστήματα, χώροι συνάντησης) άδειασε από ζωή και αφέθηκε στους μετανάστες, στους εκμεταλλευτές μεταναστών, στο ρατσισμό και τις έμφοβες «τοπικές κοινωνίες», από την Κουμουνδούρου μέχρι την Κολιάτσου, το Μεταξουργείο και τη Βάθης. Ισως ήταν λάθος που απομακρυνθήκαμε, όσοι απομακρυνθήκαμε. Ισως μένει ακόμα καιρός να ξαναπλησιάσουμε αυτές τις γειτονιές και τους ανθρώπους τους, ντόπιους και ξένους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s