Ανοίγουν 5 δρόμοι για επιστροφή στο κέντρο

Του Β.Σ. Κανέλλη, στο Έθνος

Σχέδιο πέντε σημείων, με σκοπό την επιστροφή των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας και την επαναφορά της «ζωής» και της δραστηριότητας σε περιοχές κάτω από την Ομόνοια, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο θα έχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για το κέντρο της πόλης. Αλλωστε, βασική κατεύθυνση του νέου Ρυθμιστικού θα είναι η ανάσχεση της επέκτασης της Αθήνας, η αξιοποίηση παραμελημένων περιοχών και το «ζωντάνεμα» της καρδιάς της πόλης.

Πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα βασικά σημεία που επεξεργάζεται το υπουργείο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αθήνας και τον πρόεδρό του, πολεοδόμο Γιάννη Πολύζο, αφορούν την επιδότηση ενοικίου, το «πάγωμα» των δημοτικών τελών και των αντικειμενικών αξιών, την επιδότηση στεγαστικού δανείου για αγορά πρώτης κατοικίας και ένα νέο? «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ίσως το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον», που ανακοίνωσε για τον Απρίλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οσον αφορά τις αντικειμενικές, συζητείται λοιπόν να υπάρξει άρση των αδικιών σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες να μη γίνουν μεγάλες αυξήσεις. Με αυτό τον τρόπο δεν θα αυξηθεί το κόστος αγοράς ενός ακινήτου, ενώ η διατήρηση χαμηλών αντικειμενικών αξιών θα έχει θετικό αντίκτυπο στη φορολόγηση των ακινήτων.

Η επιδότηση στεγαστικού δανείου, αν και είναι μέτρο που θα απαιτήσει κεφάλαια, εντούτοις έχει πέσει στο τραπέζι. Στόχος είναι να δοθούν, με συγκεκριμένα κριτήρια, κίνητρα για να αγοράσουν νέοι άνθρωποι σπίτια στο κέντρο.

Τέλος, στα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα υπάρχουν από άτοκα δάνεια μέχρι επιδοτήσεις επιτοκίων ή ακόμη και εντάξεις σε κοινοτικά προγράμματα για την ανάπλαση ακινήτων.

Δάνεια
Επιδότηση στεγαστικού για αγορά πρώτης κατοικίας. Αν και είναι μέτρο που θα απαιτήσει κεφάλαια, εντούτοις έχει πέσει στο τραπέζι. Στόχος να αγοράσουν νέοι άνθρωποι σπίτια στο κέντρο.

Αντικειμενικές
Θα μειωθούν ή θα «παγώσουν» οι αξίες των ακινήτων, ειδικά σε περιοχές όπως η Ομόνοια, τα Σεπόλια, ο Κολωνός, ο Βοτανικός, όπου η απαξίωση των τελευταίων ετών έχει υποβαθμίσει χιλιάδες ακίνητα.

Ενοίκιο
Επιδότηση ενοικίου για φοιτητές κατά κύριο λόγο ή για νεαρά ζευγάρια που θα θελήσουν να κατοικήσουν σε κεντρικές συνοικίες και που θα πληρούν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Δημοτικά τέλη
Θα «παγώσουν» για τα διαμερίσματα, αλλά κυρίως για τα εμπορικά ακίνητα. Ετσι, θα γίνει πιο ελκυστική η επιχειρηματική δραστηριότητα και θα ανακοπεί η τάση φυγής καταστημάτων και άλλων επιχειρήσεων.

Ανάπλαση
Στα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα υπάρχουν από άτοκα δάνεια μέχρι επιδοτήσεις επιτοκίων ή ακόμη και εντάξεις σε κοινοτικά προγράμματα για την ανάπλαση ακινήτων.

Οι πιλότοι… απογκετοποίησης
Το μεγάλο στοίχημα στο «Γεράνι». Απαλλοτριώσεις σε Σεπόλια και Πατήσια

Τα σχέδια για την επιστροφή των πολιτών στο κέντρο προϋποθέτουν γενική «εκκαθάριση» της περιοχής και δραστική μείωση της παραβατικότητας. Διότι το σημαντικότερο που δηλώνουν οι πολίτες είναι ο φόβος της εγκληματικότητας, γι’ αυτό και φεύγουν από το κέντρο για τα προάστια.

Προϋποθέτουν επίσης γενικευμένες παρεμβάσεις και προγράμματα ανάπλασης πλατειών, πεζοδρόμων, δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Στο μέλλον προβλέπονται γενικευμένες παρεμβάσεις, όπως απαλλοτριώσεις οικοδομικών τετραγώνων, δίκτυα πεζοδρόμων, γκρέμισμα ακινήτων – ερειπίων κ.λπ.

12,3 στρέμματα
Στο πλαίσιο της αλλαγής του κέντρου της Αθήνας εντάσσεται και η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για απαλλοτριώσεις οικοδομικών τετραγώνων 12,3 στρεμμάτων σε Σεπόλια και Πατήσια και η δημιουργία χώρων πρασίνου, ένα έργο προϋπολογισμού 14,5 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο Ταμείο».

Οι περιοχές που θεωρούνται «πιλότοι» για την επιστροφή στο κέντρο είναι ο Βοτανικός, τα Σεπόλια, η Πλ. Βάθη, ο Αγιος Παντελεήμονας, ο Κεραμικός, το Μεταξουργείο, τα Πατήσια. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η διασύνδεση της Ακαδημίας Πλάτωνος με το κέντρο αλλά και η σύνδεση του Μουσείου της Ακρόπολης με το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το τελευταίο στοίχημα είναι και το πιο δύσκολο, αφού πρέπει να ληφθεί μια μεγάλη πολιτική απόφαση: η πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου και η αλλαγή του συγκοινωνιακού χάρτη του κέντρου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η πολυπληθής συνοικία των Εξαρχείων.

Κίνητρα
Για πολλούς το «Γεράνι» είναι άγνωστη λέξη, για τους γνώστες του κέντρου είναι ωστόσο μια περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς – Ευριπίδου – Επικούρου και Αθηνάς. Για τη συγκεκριμένη περιοχή έχει ανακοινωθεί πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιχειρήσει να την «απογκετοποιήσει», δίνοντας κίνητρα για ανάπλασή της και επιστροφή αγοραστών ακινήτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει συζητήσεις και με επιχειρηματίες ώστε να επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή, από την οποία πρόσφατα έφυγαν δύο ξενοδοχεία.

Η γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας έχει φέρει εσχάτως πολλούς επενδυτές στο real estate, που αγοράζουν και περιμένουν πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα ανάπλασης και τα κίνητρα για να ξανακατοικηθεί η καρδιά της πόλης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας Oliaros, η οποία ανακοίνωσε πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας για την αγορά και ανάπλαση δεκάδων κτιρίων σε Μεταξουργείο και Κεραμικό. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, σε συνεργασία με επιφανείς αρχιτέκτονες ξεκινούν μια ευρείας κλίμακας μετατροπή παλαιών κτιρίων σε σύγχρονες κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα. Η πρώτη φάση του project αφορά την αναβάθμιση τεσσάρων κτιρίων στις γειτονικές οδούς Κεραμεικού, Λεωνίδου και Ιάσονος.

Στην ευρύτερη περιοχή, έχει τοποθετηθεί η ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, που ολοκλήρωσε συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων στην οδό Μυλλέρου στο Μεταξουργείο.

One thought on “Ανοίγουν 5 δρόμοι για επιστροφή στο κέντρο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s