Νέα χρήση αποκτούν τρία εμβληματικά σημεία του κέντρου της Αθήνας

Στην Καθημερινή

Ο παράδρομος της οδού Ακαδημίας, μέχρι πρόσφατα σημείο αφετηρίας αστικών λεωφορείων, θα διαμορφωθεί σε πεζόδρομο, το εμβληματικό κτίριο του παλαιού Εθνικού Τυπογραφείου στην πλατεία Δικαιοσύνης θα στεγάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Ζαΐμη θα αποτελέσει Μουσείο Έργων του Γιάννη Σπυρόπουλου.

Οι νέες αυτές χρήσεις προκύπτουν από τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, στη χτεσινή συνεδρίαση τού οποίου συζητήθηκαν τα παραπάνω θέματα.

Ένα πολυσύχναστο σημείο του κέντρου της Αθήνας, ο παράδρομος της οδού Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα, θα διαμορφωθεί σε πεζόδρομο, σύμφωνα με σχετική μελέτη του δήμου Αθηναίων.

Το συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται πίσω από τη Νεοκλασική Τριλογία (Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Βιβλιοθήκη) και απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, αποτελούσε έως πρόσφατα την αφετηρία δεκάδων γραμμών αστικών λεωφορείων. Πλέον, από το σημείο έχουν απομακρυνθεί οι αφετηρίες των λεωφορείων και έχει τοποθετηθεί σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος της οδού Ακαδημίας, έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνονται το καλοκαίρι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με παρακείμενες περιοχές.

Η πρόταση του δήμου Αθηναίων αφορά την κατάργηση του παραδρόμου και την ενοποίηση με το πεζοδρόμιο, προκειμένου να δημιουργηθεί ενιαίος πεζόδρομος. Στον πεζόδρομο θα τοποθετηθούν ψυχρά υλικά διαστρώσεως με πορώδη, μη ανακλαστική υφή, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες. Στόχος είναι ο πεζόδρομος να αποτελέσει χώρο άνετης κυκλοφορίας των πεζών και σημείο ανάπαυσης.

Επίσης, η μελέτη προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας μεταλλικής πέργκολας, που θα διακόπτεται σε τρία σημεία για κυκλοφοριακούς λόγους, αλλά και την τοποθέτηση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάνελ, καθώς ο δήμος σκόπευε να εντάξει το έργο σε πιλοτικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης πεζοδρόμησης του παραδρόμου, αλλά με τον όρο της επαναϋποβολής της μελέτης προς έγκριση μετά την απομάκρυνση της κατασκευής πέργκολας και της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και μετά τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών και των υλικών της πλακόστρωσης.

Μεταστέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο παλαιό Εθνικό Τυπογραφείο

Στο διατηρητέο κτίριο του παλαιού Εθνικού Τυπογραφείου, που περικλείεται από τις οδούς Σταδίου, Σανταρόζα, Πανεπιστημίου και Αρσάκη, πρόκειται να μεταστεγαστεί μέρος των υπηρεσιών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και να λειτουργήσει χώρος έκθεσης της ιστορίας του ίδιου του κτιρίου. Στο χθεσινό Συμβούλιο συζητήθηκαν η αρχιτεκτονική, η στατική και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη εσωτερικής διαρρύθμισης, ανακαίνισης των όψεων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου το κτιρίου.

Τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των μελετών, θέτοντας ορισμένες παρατηρήσεις, μεταξύ των οποίων να μη γίνει κατασκευή περίφραξης γύρω από το κτίριο.

Το αρχικό κτίριο του Βασιλικού Τυπογραφείου και Λιθογραφείου (από το 1863 Εθνικό Τυπογραφείο) οικοδομήθηκε το 1834-1835 βάσει σχεδίων του Βαυαρού αρχιτέκτονα Γιόζεφ Χόφερ. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια κτίρια της απελευθερωμένης Αθήνας και ταυτόχρονα από τα πρώτα δείγματα ενός πρώιμου και λιτού κλασικισμού στην Ελλάδα. Διέθετε ένα ισόγειο σε σχήμα ανάποδου Π, στο μέσον της πρόσοψης τού οποίου υψωνόταν ένας μικρότερος όροφος που όμως αποτεφρώθηκε από πυρκαγιά το 1854. Το 1890 πραγματοποιήθηκαν επισκευές στην πρόσοψη και χτίστηκαν νέες οικοδομές στο υπόλοιπο τετράγωνο, αλλά το 1905-1906 το Τυπογραφείο μεταστεγάστηκε στη σημερινή του έδρα, επί της οδού Καποδιστρίου. Μεταξύ των ετών 1931-1932 προστέθηκε ένας νέος δεύτερος όροφος και μία πτέρυγα στην πίσω αυλή, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Φοίβου Ζούκη, προκειμένου να στεγαστούν οι υπηρεσίες του Πρωτοδικείου Αθηνών. Το 1984 κατεδαφίστηκαν όλες οι υπόλοιπες προσθήκες του οικοδομικού τετραγώνου και διατηρήθηκε αναπαλαιωμένο μόνο το κυρίως διώροφο κτίριο, το οποίο έχει ενσωματωμένο το ισόγειο του αρχικού κτίσματος, αλλά συνολικά απεικονίζει την εκλεκτικιστική μορφή που του δόθηκε το 1932.

Μουσείο έργων Γιάννη Σπυρόπουλου

Την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου επί των οδών Τοσίτσα και Ζαΐμη, προκειμένου αυτό να αποτελέσει το Μουσείο Έργων Γιάννη Σπυρόπουλου, ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το κτίριο είχε κηρυχθεί διατηρητέο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το 1992 και ως μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το 2011, διότι αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατασκευή με αρχιτεκτονική και πολεοδομική σημασία που ενσωματώνει με επιτυχή τρόπο στοιχεία χαρακτηριστικά των φάσεων κατασκευής της και είναι σημαντική για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής στην πόλη των Αθηνών.

Τα διακοσμητικά στοιχεία, η τυπολογία και ο τρόπος κατασκευής του μαρτυρούν ότι πρόκειται για νεοκλασικό σπίτι του όψιμου 19ου αιώνα. Στα χρόνια του μεσοπολέμου το αρχικό κτίριο επεκτάθηκε με μελέτη του αρχιτέκτονα Νικόλαου Νικολαΐδη, με χώρο νέου κλιμακοστασίου και δωματίων και με προσθήκη ενός ορόφου και βοηθητικών χώρων στην ταράτσα.

Τα τελευταία χρόνια το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο, χωρίς καμία μέριμνα συντήρησης και προστασίας, με αποτέλεσμα τη ραγδαία φθορά του.

Σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης, θα διατηρηθεί η τυπολογία και η αρχιτεκτονική έκφραση του κτιρίου και θα πραγματοποιηθούν εσωτερικές διαρρυθμίσεις που να εξυπηρετούν τις νέες χρήσεις και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και θα στεγάσει σε μόνιμη έκθεση τη συλλογή των έργων του Γιάννη Σπυρόπουλου, πρωτοπόρου ζωγράφου της αφαίρεσης στην Ελλάδα.

Οι δύο όροφοι του κτιρίου θα στεγάσουν τα έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου, ενώ ένας όροφος θα διατίθεται για περιοδικές εκθέσεις. Επίσης, θα κατασκευαστεί νέο διευρυμένο κλιμακοστάσιο, το οποίο θα επεκτείνεται και προς το δώμα για την εξυπηρέτηση υπαίθριας έκθεσης γλυπτών. Εξάλλου, θα αποκατασταθούν και θα αναδειχθούν οι σωζόμενες οροφογραφίες του πρώτου και του δεύτερου ορόφου. Τέλος, θα δημιουργηθεί χώρος πωλητηρίου και κυλικείο στο ισόγειο, με δυνατότητα ανεξάρτητης πρόσβασης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s