Fast track λίφτινγκ σε Κεραμεικό και Μεταξουργείο

Στο Έθνος

Μεταξύ άλλων προτείνονται η δημιουργία φοιτητικής εστίας με μοντέρνα διαμερίσματα στην Μαραθώνος, σχολή για νέες τεχνολογίες και αρχιτεκτονική στην οδό Κολωνού 29 και Λεωνίδου, κτίρια μεικτών χρήσεων

Μεταξύ άλλων προτείνονται η δημιουργία φοιτητικής εστίας με μοντέρνα διαμερίσματα στην Μαραθώνος, σχολή για νέες τεχνολογίες και αρχιτεκτονική στην οδό Κολωνού 29 και Λεωνίδου, κτίρια μεικτών χρήσεων με στούντιο, διαμερίσματα, εμπορική χρήση στην οδό Ιάσονος 3-13, αγορά δρόμου στην οδό Λεωνίδου 36 κ.λπ.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες έχουν μείνει στα συρτάρια των αρμοδίων πολλές προτάσεις για την αστική ανάπλαση μιας ιστορικής περιοχής που στο πέρασμα των χρόνων μετατράπηκε σε «χαβούζα» της Αθήνας, τώρα φαίνεται ότι έχει γίνει ένα βήμα μπροστά.

Με κονδύλια που μπορεί να ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ, τα οποία θα βρεθούν μέσω του προγράμματος JESSICA αλλά και με ίδια κεφάλαια και δανεισμό, μπαίνει μπροστά η ανακατασκευή περισσότερων από 30 κτιρίων στην περιοχή. Με κύριο εκφραστή της προσπάθειας την εταιρεία Oliaros, η οποία έχει αγοράσει ιδιοκτησίες στην περιοχή κι έχει προτείνει ένα ευρύτερο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης και με την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης και του Δήμου Αθηναίων, εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει το έργο.

Ηδη στην περιοχή, κάτοικοι και επιχειρηματίες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι αυτήν τη φορά μπορεί να υπάρξει η ριζική μεταμόρφωση η οποία θα έχει δύο βασικά αποτελέσματα:

Το πρώτο είναι η απομάκρυνση των «κόκκινων φαναριών» , το σφράγισμα των παράνομων οίκων ανοχής που βρίσκονται χρόνια στην περιοχή. Και φυσικά η μείωση της εγκληματικότητας.

Με κοινοτικά κονδύλια και ιδιοτικά κεφάλαια ξεκινάει η δημιουργία μιας νέας γειτονιάς.

Με κοινοτικά κονδύλια και ιδιοτικά κεφάλαια ξεκινάει η δημιουργία μιας νέας γειτονιάς.

Το δεύτερο είναι η αναβάθμιση μιας γειτονιάς που χαρακτηρίζεται από νεοκλασικά κτίρια και μιας ιστορικής περιοχής που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Ακρόπολη και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.

Πριν από μερικές ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ανακοίνωσαν την ένταξη του προγράμματος αστικής ανάπλασης σε διαδικασίες fast track για τη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος JESSICA.

Το πρόγραμμα θα βασιστεί πάνω στην πρόταση της εταιρείας Oliaros η οποία έχει σχεδιάσει από το 2006 το έργο KM Properties για την περιοχή του Κεραμεικου και του Μεταξουργείου.

20 διατηρητέα Το έργο περιλαμβάνει 20 διατηρητέα κτίρια,5 παλαιά επαγγελματικά κτίρια, ενώ οι νέες οικοδομές θα αφορούν την πλειονότητα της προβλεπόμενης δομημένης επιφάνειας του έργου που εξελίσσεται στην περιοχή Κεραμεικού – Μεταξουργείου (16 κτίρια). Συνολικά θα αναπτυχθούν39 κτίρια σε45 ρυμοτομημένες ιδιοκτησίες, με δόμηση 36.000 τ.μ.

Από αυτά εκτιμάται ότι τουλάχιστον 30 κτίρια μπορούν να αλλάξουν πρόσωπο μέσω του JESSICA.

Η χρήση τους θα είναι μεικτή και αφορά εμπορικούς και επαγγελματικούς χώρους, πρότυπες φοιτητικές κατοικίες, επιπλωμένα διαμερίσματα προσωρινής διαμονής όπως και τη δημιουργία μιας πρότυπης αγοράς/φυτωρείου νέων ελληνικών εμπορικών προϊόντων, εφαρμογές νέας τεχνολογίας, design κ.λπ.

Επίσης, προτείνεται και η ανάπτυξη υπαίθριας -και όχι μόνο- αγοράς που θα προωθεί ελληνικά προϊόντα αλλά και μιας αγοράς που στήνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα μπορεί να λειτουργεί σαν «φυτώριο» για νέους εμπόρους και δημιουργούς.

Η εταιρεία Oliaros για το έργο KM Properties έχει συνεργαστεί με Ελληνες και ξένους αρχιτέκτονες οι οποίοι έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων για κτίρια που είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας.

Με υπεραξίες Θα δώσει φιλί ζωής στο real estate

Το σχέδιο μπορεί να δώσει «ζωή» στο Μεταξουργείο και στον Κεραμεικό και να δημιουργηθούν υπεραξίες στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Λόγω της σημερινής κατάστασης δεν υπάρχουν αγοραστές για ακίνητα τα οποία πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Υπάρχουν μεταχειρισμένα με τιμές ακόμη και κάτω από 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ τα νεόδμητα πωλούνται από 1.200 έως 1.600 ευρώ/τ.μ. και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι τιμές φτάνουν τα 1.900 ευρώ/τ.μ.

Το σχέδιο για το Μεταξουργείο και τον Κεραμεικό έρχεται να «κουμπώσει» πάνω στις ανακοινώσεις για χορήγηση φορολογικών κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) τη μεταφορά έδρας ή απόκτηση στέγης στο Γεράνι. Σε συνδυασμό με την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου (η αρχιτεκτονική πρόταση ολλανδικού γραφείου έχει ήδη εγκριθεί) καθώς και τη μετακόμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος στο Μινιόν, μέχρι το τέλος του χρόνου, δημιουργείται ένα εξαιρετικά ευνοϊκό πλαίσιο για την οριστική μεταμόρφωση του κέντρου της Αθήνας.

One thought on “Fast track λίφτινγκ σε Κεραμεικό και Μεταξουργείο

  1. το πρώτο πάντως που θα κάνουν οι υπεραξίες και το γενικότερο gentrification, θα είναι να διώξουν τους σημερινούς κατοίκους που δεν θα μπορούν να αντέξουν οικονομικά την νέα κατάσταση. Ναι η περιοχή θα πάψει να είναι χαβούζα, αλλά θα πάψει να είναι και η αλτέρνατιβ (με την καλή έννοια) γειτονιά που είναι τώρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s